vineri, 30 iulie 2010

Familia Bratianu




Bratienii, ca sateni munteni instariti sunt mentionati in documente inca din secolul al XVI-lea, in inima Tarilor Romane, in judetul Arges. Educat in cula Tigvenilor, bunicul stralucitilor Bratieni din secolul al XX-lea este inhumat in prima biserica domneasca a romanilor (1386) la Curtea de Arges.
Ion (+1891) si Ionel (+1927) Bratianu au reusit mai bine decat oricare alt om politic roman sa sa se faca ascultati in numele unui stat european balcanic si chiar sa isi impuna punctul de vederein Europa perioadei cuprinse intre anii 1877 si 1927.

Momente istorice

1844 -Ion C. (Constantin) a mostenit domeniul de la Florica.

1858 -Ion C.Bratianu a reconstruit casa si a destinat-o pentru viata cotidiana a familiei sale.

1862-1865 -Scurta viata a Floricai Bratianu, primul copil, ii determina sa numeasca mosia in memoria fetei rapuse de difterie.

1866 -Politicianul republican si liberal Ion C.Bratinau este delegat in Franta si Germania ca sa aduca in Principatele Romane pe printul Carol Hohenzollern

1875 -I.C.Bratianu si Dumitru Bratianu se afla intre membri fondatori ai Partidului National Liberal

1878 -Primul ministru I.C.Bratianu este reprezentat al Principatelor Unite Romane la Congresul de Pace de la Berlin. Acest forum international recunoaste independenta statului roman proclamata la 9 mai 1877

1919 -Tratatul de Pace de la Versailles. Delegatia romana este condusa de catre Ion I.C:Bratianu, nascut la Florica. Romania devine stat national unitar.Bataliile diplomatice au fost castigate de Ion I.C.Bratianu.

1923 -Constitutia Regatului Roman - capodopera politica a activitatii interne a politicienilor din familia Bratianu.

1941-1944 -Politicienii familiei Bratianu s-au remarcat prin activitatea lor oficiala si personala intre cei mai importanti sustinatori ai razboiului antifascist, dupa eliberarea Basarabiei.

1949 -Lideri locali si nationali ai Partidului Comunist decid sa exproprieze fortat familia Bratianu si sa o decimeze prin regim penitenciar dur si conditii de viata vitrege in libertate.


1993 -Centrul de Cultura “Bratianu” a inceput sa povesteasca odiseea familiei Bratianu, chiar din casa ei cea mai draga si cea mai importanta pentru istoria lor si a poporului roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu